Onze werkwijze

Het beschermen van uw gebit, dat is de basis van Het Gezonde Evenwicht. Daar is onze werkwijze op gericht. Oplossingen op het gebied van genezen (bij ziekte) en verbeteren (herstellen van de positie van tanden en kiezen) staan of vallen met de wijze waarop het gebit beschermd wordt. Sterker nog: genezen heeft pas zin als u uw gebit goed beschermt, verbeteren pas als ziekte genezen is. Alleen dan resulteren oplossingen in een gebit dat in Het Gezonde Evenwicht blijft. Tijdens een consult willen wij dan ook een zo goed mogelijk beeld krijgen van uw huidige gebitssituatie, uw klachten en de mogelijke gevolgen daarvan in de toekomst. En u daar ook inzicht in geven. Zo weet u altijd wat er aan de orde is op het gebied van uw mondhygiëne, ontstekingen, gaatjes, de conditie van uw tandvlees, de stevigheid van uw gebit en eventuele slijtage.

Eerste consult

Komt u voor het eerst bij ons, dan bekijken we uw mond en gebit in relatie tot Het Gezonde Evenwicht. We willen daarbij een zo goed mogelijk beeld krijgen van uw huidige gebitssituatie en een verwachting van de mogelijke problemen in de toekomst. Vergelijk het met een bouwkundige inspectie: is alles in orde, dan is het gewone onderhoud aan de orde om een gebouw te beschermen. Zijn er problemen dan is het zaak een plan te maken voor reparaties of grootschalig onderhoud. Als u gaat verbouwen, begint u toch ook niet met slopen voordat u een plan heeft gemaakt?

Eerste consult (ca. 45 minuten)

 • controle gebit
 • mondhygiëne
 • instructies mondhygiëne
 • registratie actuele conditie gebit via foto’s/video

Beschermen

Vrijwel altijd zijn gebitsproblemen het gevolg van een slechte bescherming. Andersom geldt hetzelfde: goed onderhoud van uw gebit voorkomt klachten. Dat betekent: goed en dagelijks een aantal malen poetsen, ragertjes en tandfloss gebruiken, regelmatig op controle en uw gebit vakkundig laten reinigen en tandsteen en tandplaque laten verwijderen. Daarnaast is natuurlijk ook een gezonde levensstijl van belang, waarbij roken en veel zoetmomenten uit den boze zijn.

Heeft u al gebitsproblemen, dan is het belangrijk dat u eerst leert hoe u uw gebit goed kunt beschermen. Pas dan heeft het zin om uw klacht te behandelen. In een kozijn van rot hout gaat u immers ook geen nieuw isolerend glas zetten. Graag helpen wij u Het Gezonde Evenwicht te bereiken.

Vervolgconsult (ca. 15 minuten)

 • controle gebit
 • mondhygiëne

Genezen

Als u uw gebit goed beschermt, krijgt u doorgaans geen problemen aan uw gebit en tandvlees.  Doet u dat niet, dan ontstaat er al snel een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en bacteriemassa (biofilm) op de tanden en kiezen. Dat klinkt niet goed en dat is het ook niet: tandplaque veroorzaakt gaatjes, tandvleesproblemen en ontstekingen.

Nadat u samen met ons heeft gewerkt aan het verbeteren van de bescherming van uw gebit, kunnen we werken aan het vullen van gaatjes, het genezen van ontstekingen en het gezond maken van uw tandvlees. Zie het als het verwijderen van schimmelplekken op de muur: zolang u de ventilatie in de ruimte niet verbetert, zullen de schimmelplekken steeds weer terugkomen.

Daarvoor maken wij gebruik van de meest moderne materialen en technieken. We gaan daarbij uit van de allernieuwste inzichten in de tandheelkunde. Is uw gebit na de genezing verder in orde, dan kunt u dat met goede bescherming zo houden. Heeft u als gevolg van de ziekte in uw mond ook andere klachten, bijvoorbeeld een niet-stabiele beet, dan werken wij verder aan het verbeteren van uw gebit.

Consult afhankelijk van behandeling

 • reparaties tanden/kiezen
 • genezen irritaties/ontstekingen

Verbeteren

Zoals een slechte bescherming van het gebit kan leiden tot ziektes, zo kunnen die ziektes op hun beurt weer zorgen voor andere klachten. Van nature zijn tanden en kiezen ontwikkeld om met elkaar in harmonie samen te werken waardoor u probleemloos kunt spreken, bijten, kauwen en vermalen. Verliest u tanden of kiezen, bijvoorbeeld doordat het al te laat is voor een goede genezing, dan raakt dit systeem verstoord. Kauwen wordt dan lastiger, maar het kan ook de oorzaak zijn van nekklachten of andere lichamelijke klachten.

Om uw gebit te verbeteren, werken wij – afhankelijk van uw situatie – samen met een orthodontist, kaakchirurg, paradontoloog, endodontoloog of tandtechnieker (bekijk onze specialisten hier). Zoals bij een verbouwing, stemmen we alle werkzaamheden op elkaar af om te komen tot het beste resultaat. Het uitgangspunt is een gezond en natuurlijk gebit, zodat u weer in Het Gezonde Evenwicht komt. Daarna kunt u dat evenwicht behouden door uw gebit simpelweg goed te blijven beschermen.

Eerste consult 

 • uitgebreide fotostatus (gebit, skelet, kaakstand, gezicht ‘en face’ en ‘en profile’)
 • bepalen stevigheid per tand
 • maken gebitsmodellen (afdrukken in gips)
 • functieonderzoek/bijtanalyse (via hypermoderne T-scan apparatuur)

 

Opstellen persoonlijk behandelplan
(incl. globale begroting in tijd en kosten)

Uitwerken persoonlijk behandelplan i.s.m. eventuele specialisten
(incl. begroting in tijd en kosten)

Vervolgconsul(ten) (afhankelijk van persoonlijk behandelplan)